Companiile au la dispozitie cel putin cinci variante pentru a reduce costurile cu angajatii, inainte de a recurge la disponibilizari, considera Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
Concedierile ar trebui sa fie ultima optiune pe lista angajatorilor, care sa intre pe rol atunci cand toate celelalte posibilitati au fost epuizate.
"Ca angajator, intai ajungi la concluzia ca trebuie sa scazi costurile salariale cu 'X', iar apoi ai la dispozitie mai multe optiuni. Fie revizuiesti pachetul de beneficii, fie renunti la prime, reduci salariile cu 20%, de exemplu, sau restructurezi 10% din angajati. Restructurarea ar trebui sa fie ultima optiune, insa este cea mai simpla si cea mai conventionala, pentru ca toate celelalte variante necesita negocieri individuale", declara Stoian.
In ultimele luni, mai multe companii au anuntat disponibilizari masive pe fondul scaderii comenzilor de pe pietele internationale. Firmele din industrie si automotive au operat cele mai multe concedieri.
Ea spune ca tocmai in astfel de perioade devine esential rolul oamenilor de resurse umane, care trebuie sa propuna solutii alternative pentru companie, inainte sa se ajunga la varianta concedierii colective.
"In urma cu cateva luni era dificil sa faci concedieri colective, pentru ca era dificil sa demonstrezi substratul economic al deciziei, insa in actualul context economic este usor sa demonstrezi necesitatea unei astfel de masuri."
Una din optiunile la care se pot uita angajatorii care opereaza reduceri de cheltuieli este reprezentata de revizuirea pachetului de beneficii salariale, care nu inseamna neaparat scaderea salariilor. "Sunt companii care ofera 30 de zile de concediu pe an si pot sa renunte la 6 zile de concediu, ceea ce inseamna o reducere de costuri. De asemenea, se po