Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis inceperea procedurii de faliment la Euroasig, o companie de mici dimensiuni, cu afaceri de circa 3 milioane de euro anul trecut, deoarece situatia financiara a asiguratorului nu a putut fi redresata.
Euroasig, asigurator controlat de companii din grupul Balkan Petroleum (BKP), al caror actionar majoritar este omul de afaceri Marian Iancu, a fost pus in administrare speciala de catre CSA in vara acestui an, din cauza deteriorarii indicatorilor de solvabilitate si lichiditate.
Acesti indicatori arata capacitatea companiei de a le plati despagubiri asiguratilor.
Administrarea speciala este ultima masura pe care o poate aplica autoritatea de supraveghere inainte de a declara falimentul. Pentru a salva compania, actionarii trebuiau sa efectueze o majorare de capital de aproape 3 milioane de euro, operatiune care nu a mai avut loc.
Ultima solutie luata in calcul a fost vanzarea companiei catre un investitor strain.
"Am negociat cu patru investitori posibili din Franta, Israel si doi care sunt prezenti si in Romania, fondul de investitii Broadhurst si Grawe Asigurari. La toate aceste negocieri s-a pus problema obiectului tranzactiei, adica a actiunilor detinute de BKP, deoarece acestea erau sub sechestru asigurator (din cauza unui proces dintre BKP si Rafo Onesti - n.r.). Nu s-a obtinut la timp eliberarea actiunilor de sub sechestru pentru a putea face tranzactia, societatea si-a consumat ultimele resurse si asa s-a ajuns la faliment", a declarat Nicolae Crisan, administratorul special al societatii, fost presedinte al CSA.
Primul faliment din asigurari a fost cel al societatii Grup As, in 2003, urmat de cele ale companiilor ADAS si Metropol, in acelasi an.
De atunci, au existat mai multi asiguratori care au avut probleme financiare, dar in niciunul din aceste cazuri nu s-a ajuns la