Bucuroşi nevoie mare că au mai multe mandate în Parlament, motiv pentru care au şi sărbătorit la restaurantul Select din Capitală, pedeliştii ar putea să nu fie neapărat partidul care să şi formeze guvernul, aşa cum îşi fac calcule, ci să spunem, Alianţa PSD+PC cu PNL şi UDMR, care în urma unor negocieri ar constitui o majoritate parlamentară care să susţină acelaşi candidat la postul de premier.
Şi asta pornind chiar de la o teorie susţinută de liderul PD-L, Emil Boc, în cartea "Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România", un manual de bază pentru studenţii la Ştiinţe politice, apărut în 2003 la Editura Accent.
Iată ce scria Boc în capitolul "Procedura de învestire a Guvernului": "În cadrul procedurii de formare a guvernului, rolul preşedintelui României este secundar în raport cu Parlamentul. Rolul preşedintelui se rezumă la desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru şi la numirea guvernului după acordarea votului de învestitură din partea Parlamentului. Esenţial în formarea guvernului României rămâne aşadar votul de încredere din partea forului legislativ întrucât guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului şi nu în faţa preşedintelui României." (pag 215-216)
În capitolul "Desemnarea primului ministru şi numirea Guvernului", Emil Boc minimalizează mai departe rolul şefului statului, conferind un rol cheie majorităţii parlamentare constituite după alegeri: "Preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului-ministru (.... ) Chiar dacă preşedintele nu e obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că nu va putea desemna la funcţia de prim-ministru decât pe acel candidat care are suportul majorităţii parlamentare". (pagina 225)Ieri, liderii PD-L n-au ieşit cu nici o invitaţie oficială la discuţii cu celelalte partide.
Zece lide