Cartea „Un Yankeu la curtea Regelui Arthur”de Mark Twain va fi vândută mâine, împreună cu ziarul "Adevărul", la preţul de 9,99 lei. Tipărit în colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă”, romanul lui Mark Twain devansează cu şase ani celebra „Maşină a timpului” de H.G. Wells, care a apărut în 1895. Americanul din secolul al XIX-lea ajuns, nu se ştie cum, în secolul al VI-lea, în Anglia legendarului rege Arthur, a făcut deliciul multor generaţii de cititori, prin inventivitatea descrierilor prin ironia şi umorul pe care le degajă.
Începută ca o povestire la persoana I, cartea spune istoria ciudată a întâlnirii dintre două civilizaţii, despărţite prin 13 secole. Ea se desfăşoară sub semnul oricărei experienţe ce depăşeşte puterea de înţelegere a protagoniştilor, cel puţin în primele momente.
Ilaritatea stârnită de vestimentaţia străinului apărut din senin, rivalitatea dintre acesta şi vrăjitorul locului, desfăşurată sub semnul credinţei în miracol, capacitatea omului modern de a “crea” o minune (rezultat, de fapt al cunoaşterii momentului exact al unei eclipse de soare) şi mai ales ideea acestuia de a introduce în lumea Evului Mediu timpuriu invenţii şi modalităţi de viaţă ale propriului timp sunt ingrediente ale unei literaturi destinate succesului.
Mark Twain îşi bazează cartea pe referinţe istorice, împrumută din realitatea anterioară lui – ideea eclipsei, de exemplu. În cea de-a patra călătorie a sa în Indiile de Vest, Cristophor Columb a folosit prezicerea unei eclipse de lună pentru a-i influenţa pe indieni. În literatură, aceeaşi viclenie este folosită de Rider Haggard în volumul “Minele Regelui Solomon”.
Mark Twain, pe numele său adevărat Samuel Langhorne Clemens, a mânuit cu artă satira şi umorul, în popularele sale romane “Aventurile lui Tom Sawyer”, “Prinţ şi cerşetor”, “Aventurile l