Pretul redus al petrolului starneste disensiuni intre membrii OPEC care propun solutii diverse pentru rezolvarea problemei.
Pentru prima data in ultimii zece ani, membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vad nevoiti sa isi arate loialitatea unii fata de ceilalti si spiritul de unitate de care dau dovada, scrie The New York Times.
Tensiunile dintre membrii cartelului OPEC, care s-au intalnit la sfarsitul lunii trecute la Cairo, par sa devina tot mai numeroase din cauza problemelor cu care se confrunta in prezent piata de profil: scaderea preturilor si a cererii pentru petrol, urmata de reducerea semnificativa a veniturilor. Statele care fac parte din OPEC sunt responsabile de peste 40% din exporturile mondiale de petrol, iar membrii organizatiei incearca sa gaseasca cat mai rapid solutii care sa rezolve reducerea preturilor, care au inregistrat o scadere record comparativ cu situatia din vara.
Organizatia tarilor exportatoare de petrol este divizata intre un grup de state, condus de Arabia Saudita, care au adoptat o atitudine moderata si care isi pot permite o scadere a preturilor, si statele care au cheltuieli guvernamentale importante, precum Iran sau Venezuela, care au devenit mult mai dependente de nivelul ridicat al pretului petrolului.
Cele doua grupuri au mai avut conflicte si in trecut, insa problemele incep sa apara si mai mult la suprafata odata cu scaderea preturilor.
Atunci cand pretul petrolului a scazut la 10 dolari/baril in 1998, membrii OPEC au reusit sa lase deoparte disputele interne pentru a readuce preturile la un nivel acceptabil. Datorita economiei globale aflate in crestere si a rezervelor limitate de petrol, pretul titeiului s-a majorat rapid in ultimul deceniu.
La momentul actual insa, cand economia mondiala pare sa se confrunte cu probleme serioase, scaderea recenta a pretului pet