Ponderea mare a creditelor cu restanţe acordate populaţiei şi datoriile băncilor de 5 miliarde de euro scadente în mai puţin de o lună îngrijorează BNR şi explică blocajul de pe piaţa împrumuturilor. „Aş putea să număr pe degetele de la o månă băncile care dau credite pe noile norme“, a declarat Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din BNR, vinerea trecută, în cadrul unui seminar organizat de BNR şi Alpha Bank. Este primul oficial care r
Ponderea mare a creditelor cu restanţe acordate populaţiei şi datoriile băncilor de 5 miliarde de euro scadente în mai puţin de o lună îngrijorează BNR şi explică blocajul de pe piaţa împrumuturilor.
„Aş putea să număr pe degetele de la o månă băncile care dau credite pe noile norme“, a declarat Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din BNR, vinerea trecută, în cadrul unui seminar organizat de BNR şi Alpha Bank. Este primul oficial care recunoaşte blocajul de pe piaţa creditului. Cei care au vrut să contracteze credite, mai ales în valută, în ultima lună au primit refuzuri politicoase de la angajaţii de la ghişeu: „pentru moment, nu acordăm astfel de credite deoarece dorim să protejăm clienţii de fluctuaţii ale cursului şi dobånzilor“. În acelaşi timp, şefii băncilor negau sistarea creditării, susţinånd doar că băncile sunt mult mai prudente atunci cånd îşi selectează clienţii.
Trei sunt motivele pentru care acordarea de noi credite este ca şi sistată: intrarea în vigoare a noului regulament BNR, condiţiile mult mai grele de finanţare de pe pieţele externe, dar şi creşterea restanţelor - care ar trebui să oblige băncile să-şi revizuiască politica de creditare.
Restanţe îngrijorătoare
Datele BNR arată că 8,28% din creditele populaţiei peste 20.000 de lei erau afectate de restanţe la finele lui octombrie. „Există bănci unde indicatorul este de două ori mai mare decåt medi