In momentul de fata, si batranul din piata si copilul ce iese pe poarta scolii stiu ce ameninta stabilitatea sistemului economic mondial, si odata cu asta propria lor stabilitate - oferirea de credite pe banda rulanta unor debitori care acum nu au capacitatea financiara pentru a returna banii.
Ei realizeaza si ca este nevoie de doua persoane pentru a dansa tango. Criza a aparut pe fondul lacomiei si al credulitatii atat al debitorilor, cat si al creditorilor - unii de inteles, iar ceilalti de neiertat. Partea nevazuta a icebergului si cea mai periculoasa acum se arata, scrie The Telegraph.
La inceput, se credea ca aceasta problema isi avea sursa in asa-zisa piata subprime din Statele Unite, segment al pietei ipotecare. Timpul a demonstrat ca intregul sector ipotecar era maladiv si asta nu doar in Statele Unite. Acum iese la iveala ca si creditele de consum stau sub semnul riscului. Criza ar putea fi comparata cu o plaga. Nu apare peste tot in acelasi timp, ci mai degraba isi muta locatia de la un sector la altul. Acum este randul unei alte parti a sectorului financiar sa fie contagiat - statele puternic indatorate.
Aceasta situatie nu este straina pentru unele state, cum este cazul Rusiei sau al tarilor asiatice care s-au confruntat cu crize de mari proportii in 1998, respectiv 1997. Experienta de atunci va ajuta majoritatea statelor asiatice sa scape fara daune majore. Cu toate acestea, economiile cu o activitate comerciala foarte activa, precum Hong Kong sau Singapore, s-ar putea confrunta cu scaderi dramatice ale productiei anul viitor. Si Coreea, statul care a reusit sa aiba datorii externe pe termen scurt in valoare de 175 mld. dolari (136,8 mld. euro) si care acum detine un mic deficit de cont curent, se va confrunta cu o perioada de incetinire economica. Celelalte economii mari par insa relativ imune, iar monedele asiatice nu se vor