Gastrita este o afectiune inflamatorie acuta sau cronica a mucoasei gastrice, ce apare ca o consecinta a dezechilibrului între mecanismele de aparare ale mucoasei gastrice si factorii de agresiune.
Gastrita acuta este cauzata frecvent de ingestia unor medicamente (aspirina, analgezice, antiinflamatorii), de abuzul de bauturi alcoolice (gastrita etanolica), abuzul de cafea, fumatul, stresul, mesele copioase, condimentate sau alimentele dificil de digerat. Uneori, desi simtim arsurile la stomac, senzatia provine de la esofag, din cauza sucului gastric, care este acid si determina pirozisul. Evolutia gastritei acute poate fi de scurta durata cu tendinta rapida spre vindecare dupa administrarea tratamentului adecvat sau dupa îndepartarea cauzelor. Neglijarea gastritei acute poate duce la cronicizare sau complicatii severe.
Gastrita cronica este forma cea mai frecvent întâlnita având o evolutie îndelungata, uzual progresiva si poate duce la atrofia mucoasei gastrice. Se caracterizeaza prin prezenta unor simptome dispeptice de lunga durata resimtite prin disconfort abdominal, dureri abdominale, senzatie de plenitudine postprandiala, balonari abdominale, anorexie, greata, pirozis. Cauzele: agenti infectiosi Helicobacter pylori, mecanisme autoimune, utilizarea de medicamente pe termen lung, stresul, hipertensiunea portala.
Sfatul medicului
Du-te la medic! Atunci când ne confruntam cu simptomele de mai sus, trebuie consultat medicul gastro-enterolog sau internist care ne va sfatui sa facem un set de analize. Ceea ce a functionat în cazul vecinului, prietenului nu prezinta nici o garantie în cazul dumneavoastra. Prof. dr. Simona Bataga, sefa clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Târgu-Mures ne-a oferit câteva sfaturi:
- Diagnosticul se poate stabili prin investigatii de specialitate, gastroscopia este metod