CĂLDUROASĂ. Lâna de oaie are calităţi termoizolante cunoscute de sute de ani, iar din 2003 este recunoscută oficial ca material de construcţii în Uniunea Europeană.
Lâna de oaie este un produs natural şi ecologic, folosit ca sistem de termoizolaţie de mai bine de 10 ani în Germania. Asta pentru că un producător german, Alchimea Naturwaren, a inventat un proces de tratare datorită căruia lâna de oaie s-a îmbunătăţit, devenind ignifugă şi rezistentă la carii şi molii.
În 2003 a fost aprobată ca material de construcţii în UE, iar anul acesta a apărut şi pe piaţa românească.
Reglează automat temperatura ambiantă
La fel ca un pulover din lână de oaie, şi o termoizolaţie făcută din acelaşi material şi aplicată pe pereţii casei va regla automat temperatura, astfel încât şi costurile de încălzire scad considerabil.
„Lâna oferă un randament constant. De exemplu, dacă este o toamnă ploioasă, care măreşte umiditatea tuturor elementelor de construcţie, lâna are acelaşi randament“, explică Lukacs Lehel-Elek, director comercial al firmei Naturalpaint.
Este antialergică şi purifică aerul din încăperi
O altă calitate a lânii se referă la înmagazinarea căldurii latente. Alchimea lana utilizează umiditatea fibrelor, astfel încât vara, în timpul zilei, pereţii se răcesc prin evaporare, iar noaptea degajă căldură din condensare. Pentru păturile din lână aplicate ca termoizolaţie se foloseşte numai lână pură de oaie, iar adaosurile utilizate pentru tratare sunt şi ele naturale.
Fiind 100% naturală, lâna este recomandată persoanelor alergice şi celor care au diverse afecţiuni ale plămânilor.
„În plus, datorită calităţilor sale naturale, lâna purifică aerul din încăpere, legând chimic diverse noxe din atmosferă şi transformându-le în compuşi inofensivi“, spune Lukacs Lehel-Ele