» Prima etapa a procesului redistribuirii mandatelor a scos la lumina o serie intreaga de "anomalii" ale noului sistem de vot.
» Ocupanti ai locurilor doi si chiar trei au primit mandat de senator ori de deputat, in conditiile in care unii dintre ei au strans sub 20% din voturile valabil exprimate.
» In contrapartida, au ratat intrarea in Parlament politicieni care s-au situat pe primul loc in colegiul in care au candidat, dar care nu au reusit sa stranga 50% plus unul din voturi.
In afara putinilor candidati norocosi care si-au adjudecat in mod direct un mandat de senator ori de deputat acumuland 50% plus un vot, toti ceilalti au fost nevoiti sa astepte redistribuirea pentru a afla daca vor intra sau nu in viitorul legislativ. Prima etapa a redistribuirii, desfasurata ieri si care a tinut cont daca un candidat a depasit sau nu coeficientul electoral al fiecarei circumscriptii, a scos la iveala primele anomalii ale Legii votului uninominal. Ocupanti ai locurilor 2, 3 si chiar 4 au primit mandat, in conditiile in care unii dintre ei au strans sub 20% din voturile valabil exprimate, inaintea lor altii acumuland mai multe voturi, dar neintrand in Parlament. Printre norocosii liberali se numara chiar seful partidului, Calin Popescu Tariceanu, precum si Bogdan Olteanu, Adriana Saftoiu, Alina Gorghiu, Crin Antonescu si Teodor Atanasiu, conservatorul Sergiu Andon si social-democratul Victor Socaciu.
In contrapartida, au ratat intrarea in Parlament politicieni care s-au situat pe primul loc in colegiul in care au candidat, precum fostul ministru de Finante Ionut Popescu. Un caz aparte este cel al viitoarei deputate Anna Farkas, care a primit mandat, desi a acumulat o mie de voturi, ea clasandu-se a patra intr-un colegiu brasovean. Printre ministrii care nu au reusit sa obtina 50% plus un vot, in schimb au prins un mandat de