PD-L are cele mai multe mandate in Parlament, cu trei mai multe decat alianta PSD+PC.
Aceasta isi clameaza insa o victorie chinuita la mai putin de un procent. O lege aberanta permite acesta duplicitate greu de inteles pentru o minte cat de cat logica.
Daca ne gandim insa la definitia constitutionala si la faptul ca deciziile din Parlament se iau in functie de majoritati pe mandate, nu in functie de procente electorale, PD-L a castigat alegerile, spre disperarea si frustrarea fara margini a PSD.
Pentru o victorie completa insa trebuie sa si ajunga la guvernare, ceea ce este tot mai probabil. Felul in care s-au distribuit mandatele schimba in mare masura datele problemei si baza de negociere in favoarea democrat liberalilor.
Practic, in acest moment si pentru PSD si pentru PNL discutia a inceput sa se poate in termenii: ori cu PD-L, ori in opozitie.
PD-L pleaca la negocieri din postura de invingator, iar numirea unui premier din partea acestui partid vine, ironic, chiar in virtutea argumentelor pe care, de duminica, PSD nu inceteaza sa le clameze: castigatorul da premierul. Asa va si fi.
Premierul necunoscut
Cine anume va fi acel premier e inca greu de spus. Se vehiculeaza intens numele lui Vasile Blaga si Adriean Videanu, ambii dorindu-si tare mult functia. Nu se stie insa ce vrea Traian Basescu.
Cat priveste aliatul de guvernare, este clar ca prima optiune a partidului si a presedintelui ramane PNL. Sigur, din cand in cand este invocata si optiunea PSD, o data pentru ca toate usile trebuie lasate deschise, apoi pentru a le arata liberalilor pisica.
Pe vremea cand pe tapet erau doar procentele, liberalii s-au aruncat la o conditie maximala - sa dea premierul. Intre timp insa, a venit impartirea mandatelor care l-a pus pe Calin Popescu Tariceanu intr-o postura d