Aproximativ 294.000 de copii s-au imbolnavit in China si 154 sunt in continuare in stare grava, dupa ce au ingerat melamina din produse lactate contaminate.
Ministerul Sanatatii chinez a precizat ca bilantul sugarilor morti, care era de patru pana in prezent, risca sa creasca, in conditiile in care sase decese de copii inregistrate de la 10 septembrie ar putea fi imputate melaminei, un produs chimic utilizat la fabricarea plasticului. Aceste cifre noi ofera o amploare mai grava scandalului izbucnit in septembrie in China si care a provocat in lume un val de retrageri ale produselor lactate chinezesti ca masura de precautie. Firme importante de dulciuri si alimente dedicate copiilor, unele chiar din Europa, care foloseau ingrediente suspectate ca ar proveni din China, au anuntat ca produsele lor nu sunt contaminate. Companiile Heinz si Mars au fost afectate si ele de acest scandal, iar Cadbury a fost obligata sa retraga 11 sortimente de ciocolata de pe piata asiatica. Urme de melamina au fost descoperite la 4 octombrie si in laptele praf Coffee Mate de la filiala ungara a grupului Nestle, insa autoritatile au declarat ca acestea nu prezinta un pericol si ca raman sub nivelul definit ca periculos.
si in Romania autoritatile au verificat loturile de produse ale firmelor suspectate ca ar utiliza ingrediente contaminate, dar controalele au relevat faptul ca alimentele nu prezentau nici un pericol.
Scandalul a izbucnit dupa dezvaluirea contaminarii bebelusilor care au baut laptele praf al uneia dintre cele mai mari companii chineze, Sanlu, si care prezentau calculi renali, o afectiune foarte rara la copii. Cei mai mari fabricanti chinezi au fost apoi incriminati, laptele lor fiind contrafacut, probabil, de retele de traficanti. Pentru a mari volumul, acestia adaugau in lapte melamina, produs care da impresia unui aport de proteine.
Apro