Conducerile principalelor trei partide s-au reunit aseara in sedinte pentru a-si desemna echipele de negociatori pentru formarea Guvernului in urma alegerilor legislative, fiecare dintre parti mentinandu-se pe pozitie. Fiecare ii invita la negocieri "la el acasa" pe ceilalti potentiali parteneri.
Liderul PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut ieri ca PNL "nu e dispus la compromisuri pentru a ramane la putere" si ca liberalii pot servi tara la fel de bine si din opozitie. El a sustinut ca PNL a avut deja discutii si consultari cu UDMR, cu care a decis sa aiba o pozitie de parteneriat.
Ce inseamna o astfel de reactie la un partid curtat din doua parti pentru a participa la guvernare? Liberalii conditioneaza participarea la guvernare de acceptarea de catre parteneri a programului lor de guvernare si a programului anticriza, dar mai ales de mentinerea lui Calin Popescu-Tariceanu in fruntea viitorului Guvern. Altminteri, ameninta ei, ar putea prefera opozitia. PD-L spune ca PNL ramane in continuare principala optiune pentru o guvernare comuna, dar nu singura.
Tariceanu a opinat ieri ca politicienii trebuie sa gaseasca cat mai repede o solutie politica pentru a da stabilitate si un guvern care sa poata sa guverneze Romania.
"Cred ca in acest moment, in care Romania incepe sa simta efectele crizei economice globale, va trebui sa gasim cat mai repede o solutie pentru a da stabilitate si un guvern care sa poata sa guverneze Romania", a sustinut Calin Popescu-Tariceanu. Premierul a anuntat ca, dupa repartizarea mandatelor, liberalii vor avea "peste 20% din mandate in Parlament".
Social-democratii au avut si ei sedinta, presedintele PSD, Mircea Geoan, adresand o invitatie catre liderii celorlalte formatiuni politice intrate in Parlament, pentru inceperea discutiilor, astfel incat sa se formeze cat mai rapid un guvern.
"Sunte