Pe fondul crizei financiare, TVA devine o sursă de finanţare tot mai preţioasă pentru stat şi companii. În timp ce nerecuperarea taxei poate trimite firmele în faliment, statul găseşte motive să întårzie plăţile şi să înapoieze sume cåt mai mici. Companiile imobiliare şi de export, cele nerezidente sau cele aflate la prima investiţie în Romånia au cel mai mult de suferit din cauza întårzierilor mari în recuperarea TVA. Controalele fiscale care preced
Pe fondul crizei financiare, TVA devine o sursă de finanţare tot mai preţioasă pentru stat şi companii. În timp ce nerecuperarea taxei poate trimite firmele în faliment, statul găseşte motive să întårzie plăţile şi să înapoieze sume cåt mai mici.
Companiile imobiliare şi de export, cele nerezidente sau cele aflate la prima investiţie în Romånia au cel mai mult de suferit din cauza întårzierilor mari în recuperarea TVA. Controalele fiscale care preced, de regulă, rambursarea sunt demarate greoi, se întind pe perioade tot mai mari şi, uneori, sunt suspendate din motive inexplicabile.
În urma controalelor, sumele solicitate de firme sunt mult diminuate pentru că sunt depistate alte obligaţii fiscale. Interesul statului este să cedeze cåt mai puţin din TVA pentru că această taxă a fost şi rămåne cea mai importantă sursă de alimentare a bugetului. În 2007, un sfert din încasările bugetare a provenit din TVA. În acelaşi timp, statul a fost nevoit să le returneze firmelor o pătrime din suma colectată din TVA.
Probleme cauzate de nerecuperarea TVA
Consecinţele recuperării dificile a TVA pot fi foarte grave. Deşi relaţia cu Fiscul nu a fost, nici pånă acum, una „prietenoasă“ în privinţa rambursărilor, presiunea asupra firmelor a crescut în ultima vreme, pe măsură ce banii au devenit tot mai scumpi. „Firmele nu mai au acces la credite, iar din cauza prefinanţării pe perioade lungi a TVA pot intra în