Pe tânărul şi talentatul chef Cătălin Cucu l-am cunoscut la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", organizat de Ambasada Peru la Bucureşti. Pentru că Sărbătorile bat la uşă l-am rugat să ne dea câteva sugestii pentru ca meniul fiecărei gospodine să fie excelent.
Ce le sfătuieşti pe gospodine să gătească pentru mesele de sărbătoare din luna decembrie? De Crăciun, masa se bazează pe carne de porc, dar eu le sfătuiesc pe gospodine să prepare ceva deosebit, nu numai banalele sarmale, cârnaţi şi caltaboşi. Să vină cu ceva nou! Sunt multe reţete de preparare a cărnii de porc. De exemplu, ceva din muşchiuleţ sau o scăricică de porc caramelizată.
Iar ca desert? Deserturile mele preferate sunt cele simple. Orice gospodină are în casă fructe, puţin zahăr şi o foaie de plăcintă. De Sărbători se prepară cozonac şi alte dulciuri complicate, dar dacă doamnele vor să încerce ceva special, desertul pe care vi-l propun azi este foarte simplu: din fructe, caramel, o foaie de plăcintă şi, opţional, îngheţată. Copiii vor adora această prăjitură care este pe gustul lor, având ceva dulce, caramel, şi ceva acrişor, fructele. Mie îmi plac la nebunie dulciurile şi prepar un orez cu lapte, poate sună banal, dar adaug smântână, orez de risotto, cel cu bob rotund, un piure de prune uscate, pe care îl parfumez cu brandy. Este delicios.
DESERT DE REVELION
Ce desert propui pentru noaptea dintre ani? Pentru Revelion aş propune un crocant bouche. Gogoşelele de profiterol se umplu cu cremă de vanilie sau frişcă şi se lipesc cu caramel. Se fac aşa, ca un turnuleţ… Sau prăjitura Saint Honore, se face foarte uşor. Se pregăteşte un foitaj cu cremă de vanilie, se pun gogoşelele umplute cu vanilie, iar deasupra se face "păr de înger", ceva auriu, ceva sfânt. "Părul de înger" se prepară astfel: se face un caramel în care se pun câteva pică