» Refacerea aliantei dintre PD-L si PNL, sau un guvern de uniune nationala care sa scoata Romania teafara din criza economica sunt cele mai plauzibile formule de guvernare.
» Negocierile pentru formarea guvernului ard deocamdata la foc mocnit, pana cand se incheie redistribuirea mandatelor. Totusi, declaratiile liderilor politici trimit inspre patru scenarii posibile.
Surse de la Cotroceni spun ca Theodor Stolojan nu este singurul candidat pentru fotoliul de premier si ca se mai iau in calcul si alte variante: democrat-liberalul Vasile Blaga sau un tehnocrat care sa fie acceptat de toate partidele. Totusi, inaintea alegerilor presedintele Traian Basescu a dat de inteles ca Geoana si Tariceanu nu au sanse sa fie propusi drept premieri. seful statului a explicat ca vrea un guvern solid, cu o puternica sustinere parlamentara, care sa functioneze la turatie maxima in anul de criza economica ce va urma.
Pariurile unor specialisti in strategie si comunicare politica scot din carti o larga coalitie: "Va fi o formula unu plus unu si se vor face compromisuri. Din uniunea nationala nici un partid nu are de castigat", ne-a declarat Dan Andronic, care a lucrat de-a lungul vremii atat cu PNL, cat si cu PSD. Din tabara democrat-liberala, surse din domeniu ne-au explicat ca PD-L asteapta sa vada numele care intra in Parlament, pentru a sti ce au de negociat, iar apropiati ai PSD merg pe formula PD-L – PNL sau PD-L – PSD.
1. Refacerea aliantei PD-L – PNL
Cele doua partide, apropiate ideologic, au cumulat cel mai mare scor al dreptei de dupa 1989, depasind pentru prima data 50%. O astfel de varianta nu numai ca ar respecta vointa electoratului, dar are si avantajul ca Alianta D.A. exista inca din punct de vedere juridic. Oficial, democrat-liberalii nu negociaza cu nimeni pana cand Biroul Electoral Central nu va spune care sunt num