Oraşul natal al lui Stendhal respiră prin literatură, istorie şi artă modernă, fiind totodată Capitala Alpilor şi incubatorul idealurilor Revoluţiei Franceze. Străzile, parcurile şi clădirile din Grenoble îmbie prin efervescenţa vieţii culturale, inspirată din natura mereu proaspătă. Înconjurată de masivii Vercors, Chartreuse şi Belledonne, nobila urbe adăposteşte peste o sută de muzee, iar numărul bibliotecilor concurează cu cel al barurilor. Grenoble e acel gen de oraş capabil să-ţi schimbe iremediabil viaţa. Străzile lui întortocheate, unde s-a născut spiritul revoluţionar francez, ascund clădiri de secol XVI, din care străbat duminica glasuri acompaniate de violoncel, pian sau vioară. Dacă la sfârşit de săptămână în urbea sud-estică pluteşte o atmosferă de „dolce far niente”, în cursul zilelor lucrătoare, timpul se contractă ca un acordeon din care răzbesc acorduri pariziene. Este oraşul în care lucrurile nu încetează să te surprindă.
De la peisajul mereu altul, încadrat de masivii Verscors, Chartreuse şi Belledonne, la simplele însemne încastrate în pavajul din faţa catedralei Notre-Dame, care datează din secolul III şi care poartă vechea denumire a oraşului: „Cularo”. De fapt, cu greu găseşti un loc care să nu respire cultură sau istorie. Fortăreaţa lui, Bastillia, l-a încântat pe marele Stendhal, care mărturisea că nu are cuvintele potrivite pentru a descrie vederea asupra oraşului pe care o oferă cetatea.
Elixirul vieţii
În oraşul îmbrăţişat de râurile Isère şi Drac, cerul se întrepătrunde mai mereu cu crestele colilii ale Alpilor, motiv pentru care aerul abundă, proaspăt. De aici probabil şi plăcerea cu care grenoblezii se desfată cu o băutură tipică din această regiune, denumită „elixirul vieţii”.
Licoarea este invenţia unor călugări din Chartreuse, care au amestecat alcoolul cu câteva plante parfuma