Statul încasează din ce în ce mai puţini bani din taxe şi impozite, efect generalizat în toate ţările afectate de criza internaţională. În octombrie şi noiembrie veniturile din taxe şi impozite au fost cu 1,3 miliarde de euro mai mici decât estimase Ministerul Economiei şi Finanţelor. Din cauza încasărilor proaste, deficitul bugetar (raportul dintre cheltuielile şi veniturile la bugetul de stat) a ajuns în primele 11 luni ale anului la 2,9% din PIB, după cum a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, citat de Mediafax.
România s-a angajat înainte de a adera la UE să nu aibă un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB. Vosganian spune însă că aplicarea unui program foarte sever ar putea menţine deficitul sub limita impusă de UE. "În ultimele două luni situaţia s-a deteriorat atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiilor, cât şi rata falimentelor. Firmele utilizează tot mai mult creditul fiscal, pentru că există şi probleme de lichiditate. Am discutat cu premierul un program foarte sever pe luna decembrie pentru a ne încadra în 3% din PIB, sau să reuşim să evităm depăşirea acestui prag cu mai mult de 0,1 - 0,2% din PIB", a declarat el pentru agenţia de presă.
Experţii financiari din România, dar şi cei străini, au atras atenţia că veniturile din taxe şi impozite vor scădea din cauza crizei şi că mărirea pensiilor şi a salariilor bugetarilor nu va putea fi asigurată fără a adânci şi mai mult deficitul bugetar.
La începutul lunii trecute Comisia Europeană a avertizat România că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,5% din PIB în 2008, peste nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, subvenţiilor şi transferurilor sociale. (V.R.)
Statul încasează din ce în ce mai puţini bani din taxe şi impozite, efect generalizat în