Statutul Personalului Didactic dă dreptul la un an de concediu fără plată
Inspectoratele şcolare judeţene spun că numărul profesorilor care pleacă este constant, în ultimii ani
Anual, în fiecare judeţ, zeci de profesori aleg să-şi depună cereri de concediu fără plată pe termen lung, de regulă de la şase luni la un an. Motivul: fie au probleme personale de rezolvat, fie urmează vreo specializare sau vreun program de masterat ori doctorat. În general, numărul celor care pleacă la studii este mai mic decât numărul celor care invocă motive personale.
Această ultimă categorie de dascăli este, de obicei, în căutarea unei surse alternative de venit. Cum Statutului Personalului Didactic (art 102, al. 2) prevede că orice titular “poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar sau universitar, o dată la 10 ani, cu aprobarea instituţiei de învăţământ superior sau, după caz, a inspectoratului şcolar, cu rezervarea catedrei pe perioada respectivă”, dascălii nu fac altceva decât să-şi ceară un drept legal.
Alţii, mai norocoşi, prind un job mai bine plătit, în alt domeniu, şi pleacă definitiv de la catedră. Care este amploarea situaţiei nu se ştie, deoarece Ministerul Educaţiei nu deţine o situaţie la nivel naţional, şi asta pentru că inspecoratele şcolare nu au raportat încă numărul concediilor şi al demisiilor aprobate.
De regulă, aceste date se centralizează la sfârşitul primului semestru. „Noi ştim că aceste persoane s-au dus şi au lucrat în străinătate”
În anul şcolar trecut, 114 cadre didactice titulare constănţene şi-au prezentat demisia, în timp ce alte 84 au solicitat concedii fără plată, pe termen lung. În judeţul Maramureş, de la 1 ianuarie a.c. şi până în prezent şi-au depus demisia 29 de dascăli, în timp ce 42 de cadre didactice au solicitat concediu pentru studii (specilizare sau doctorat).
Totodată,