Analistul de risc şi actuarul sunt două joburi potrivite perioadei de criză economică mondială. Ei lucrează cu diferite teorii şi analize şi au capacitatea de a gestiona problemele financiare ale clienţilor. Actuarul se ocupă de managementul riscului. El este cel care aplică analize şi teorii matematice, statistice, economice şi financiare pentru a găsi soluţiile potrivite controlului riscurilor financiare. Actuarul lucrează în asigurări, pensii, în sistemul bancar sau în investiţii. El stabileşte sumele ce trebuie investite în toate serviciile financiare, iar această meserie este cea mai influentă din lume. Actuarii sunt pregătiţi să se implice în managementul de risc şi în cel financiar al instituţiilor, oferă consultanţă consiliului de administraţie pentru stabilirea preţurilor produselor, a rezervelor, solvabilităţii, pentru managementul capitalului, profitabilitate sau risc.
Criză de actuari În România, există o criză acută de persoane certificate în actuariat, iar în învăţământul superior, foarte puţini tineri sunt atraşi de o astfel de specializare. Potrivit legii, de la data aderării României la UE, toate companiile de profil, asigurări, fonduri de pensii, sunt obligate să îşi angajeze un număr suficient de actuari certificaţi, în funcţie de volumul activităţii şi de clasele de asigurări practicate. Potrivit unui studiu efectuat de compania Mercer, salariul unui actuar de pe piaţa românească variază între 700 şi 950 de euro. Un director de actuariat poate ajunge la venituri de până la 2.400 de euro. Bonusurile şi beneficiile salariale anuale reprezintă 12,5% din venitul unui director de actuariat.
Şi în asigurări, şi la bancă Alături de actuar în managementul riscurilor se află şi analistul de risc. El are ca obiectiv gestionarea riscurilor la care sunt expuşi asigurătorii. Nu este vorba de calamităţile prevăzute în contractele de asigurare al