Piata asigurarilor de credite continua sa scada vertiginos, dupa ce timp de cativa ani primele brute subscrise din aceste polite s-au dublat, fiind motorul de crestere al multor asiguratori.
Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor arata ca in primele noua luni din acest an asigurarile de credite incheiate pe piata locala au scazut cu aproape 53% fata de aceeasi perioada din 2007, pana la circa 160 de milioane de lei (44 de milioane de euro).
Declinul acestei piete a inceput anul trecut, cand primele brute subscrise au stagnat, in conditiile in care inainte de aceasta se dublau de la un an la altul.
"Noi n-am mai facut asigurari de credite din aprilie anul trecut si nici nu vom mai face. Cu ce se intampla acum, riscul este foarte mare. Pe viitor, cred ca acest segment de piata se va reduce la zero", spune Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, companie care a fost unul dintre cei mai mari jucatori de pe acest segment de piata, datorita relatiei cu banca-mama.
Asigurarile de credit sunt cumparate de banci sau de institutii financiare nebancare pentru a acoperi riscul de nerambursare a imprumuturilor acordate catre clienti. Aceste polite se numara acum printre cele mai neprofitabile linii de business pentru asiguratori, alaturi cele Casco si RCA. "Riscul financiar a fost o etapa importanta a dezvoltarii pietei asigurarilor, am facut chiar si profit in unii ani din aceste polite, pentru ca erau mai putine restante la plata creditelor. Acum insa riscul de neplata este mult mai mare, iar bancile isi constituie provizioane, nu mai cumpara asigurari. De altfel, riscul a devenit neasigurabil din cauza crizei, este foarte greu sa stabilesti un pret pentru polita", explica Tecau.
Daca in primele noua luni din 2007 politele de credite reprezentau 7,9% din piata asigurarilor generale, anul acesta ponderea lor a scazut la 3%. Despagu