Rusia nu şi-a ascuns mulţumirea după deciziile miniştrilor de externe din statele membre NATO, care au hotărât ieri şi marţi să reia „condiţionat şi gradual“ legăturile cu Moscova - îngheţate după războiul din Georgia - şi să amâne oferirea MAP (Planul de Acţiune pentru Aderare) Georgiei şi Ucrainei. Sursa: Agerpres
Reuniunea NATO de la Bruxelles a confirmat diviziunile aliaţilor în privinţa relaţiei cu Moscova.
În vreme ce noile state membre şi SUA au susţinut apropierea Georgiei şi Ucrainei de NATO, vechile state membre, în frunte cu Germania, au menţinut o opoziţie puternică faţă de această măsură, pentru a evita iritarea Rusiei, cel mai important furnizor de energie al Europei.
Deciziile reprezintă un compromis. În vreme ce semnalează că acţiunile şi declaraţiile Rusiei au „diminuat serios“ încrederea aliaţilor în Moscova, declaraţia finală a ministerialei NATO mandatează Secretariatul General să reia legăturile cu Rusia la nivel politic.
România s-a numărat printre statele care au susţinut necesitatea dialogului, ca instrument de rezolvare a „situaţiilor confruntaţionale“, a declarat ministrul român de externe, Lazăr Comănescu. Discuţiile în cadrul Consiliului NATO-Rusia vor fi reluate, deocamdată, la nivel informal, iar evoluţia ulterioară va fi condiţionată de felul în care Rusia va respecta planul de pace încheiat în urma conflictului cu Georgia.
Rogozin: aliaţii au cedat presiunilor Moscovei
Relaţiile amiabile cu Moscova sunt mult mai importante pentru Alianţa Nord-Atlantică în acest moment decât aderarea Georgiei şi Ucrainei, a declarat ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, într-un interviu publicat ieri de cotidianul „Kommersant“. Oficialii NATO „ştiu că Ucraina şi Georgia nu pleacă nicăieri, în timp ce relaţiile cu Rusia trebuie reglate acum“, a afirmat Rogozin.
@N