Primul premier al României de după perioada comunismului suferă din cauza absenteismului înregistrat la alegerile parlamentare. "Românii care nu au votat şi-au ruinat şansele", spune Petre Roman. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu Una dintre cele mai cunoscute figuri în rândul candidaţilor pentru mandatele din diaspora, Roman nu a reuşit să câştige mandatul de senator în colegiul 1, din partea PNL, în circumscripţia destinată diasporei.
Acesta a obţinut doar 4.573 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Viorel Riceard Badea (PD-L) a obţinut 8.449 voturi, la o distanţă aproape dublă. Astfel, PD-L a adăugat la cele două mandate de deputat în această circumscripţie şi unul de senator.
"Am ales să candidez pentru diaspora pentru că am avut un angajament. Aceşti români care se află în afara ţării sunt foarte mulţi. Este vorba despre oameni care au trecut printr-o perioadă foarte dură, din momentul în care au plecat şi până când s-au aşezat la un loc de muncă în altă ţară. Şi având în vedere deschiderea şi relaţia de care beneficiez în Europa m-am gândit că îi putem ajuta. Însă, am constatat, într-un mod cu totul surprinzător, că nu au fost interesaţi să voteze. În ansamblu, au votat doar 0,7% dintre românii emigraţi. E un lucru pe care încă nu reuşesc să-l desluşesc".
"Ar fi putut vota de cinci ori mai mulţi români"
În opinia acestuia, lipsa de interes cu privire la viaţa politică din ţară nu se poate concretiza printr-o rezolvare eficace a problemelor. "Dacă vor ca lucrurile să meargă într-o direcţie, trebuie să vină la vot. Iar absenteismul la vot înseamnă că opţiunea românilor este una de respingere, şi nu una favorabilă unei idei", a mai precizat Roman.
Politicianul recunoaşte că nici numărul limitat al secţiilor de votare nu a încurajat participarea la vot, însă acesta consideră că "ar fi putut vota