Studenţii care învaţă la Iaşi sunt tot mai interesaţi de limbile slave, dar şi de cele asiatice. Aproape 100 de tineri urmează cursuri de rusă şi poloneză, la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi. Numărul studenţilor „rusofili” scăzuse dramatic după 1989. Profesorii îşi amintesc faptul că tinerii asociau limba şi cultura rusă cu sistemul sovietic. Cu timpul însă, pragmatismul a învins rusofobia. „În prezent se revine la normalitate. Avem studenţi care vin de la altă specializare spre limba rusă”, susţine dr. Leonte Ivanov, şeful Catedrei de Slavistică.
Anul acesta, s-au ocupat aproape toate locurile la admitere: 21 din 22 disponibile. Studenţii văd acest profil ca pe un deschizător de drumuri spre jurnalism, poliţie de frontieră, SRI sau spre firmele-mamut precum Gazprom, Lukoil, Distrigaz. Aceştia din urmă fac deja recrutări, chiar de pe băncile facultăţii.
„Limba rusă este un domeniu «de nişă» în lingvistică. Ştiam franceza şi engleza, vroiam să ştiu şi rusa. Cred că această limbă îmi deschide multe oportunităţi”, spune George Frâncu, student la Rusă-Engleză.
Studenţii au la dispoziţie o bogată sursă de informaţie: cărţi, muzică, teatru şi filme pe CD-uri şi DVD-uri şi reviste de colecţie. „Cursurile sunt modelate după preferinţele studenţilor, de la elemente de gramatică la elemente de civilizaţie, muzică, ecranizări, documentare despre oraşele Rusiei”, precizează dr. Nataşa Manole, profesor în cadrul Catedrei de Slavistică.
„Asiaticii”, şi ei pe val
Studenţii au prins şi gustul limbilor orientale, de la arabă la chineză. Circa 40 de tineri iau lecţii de chineză de la lectorul Jiao Hongke. „Am studiat singură câteva luni limba chineză, iar în prezent urmez aceste cursuri. Am aflat că există multe burse oferite de statul chinez şi mi-ar plăcea să obţin o astfel de b