Fotografia-simbol a Marii Depresiuni economice din anii '30: o mama imigranta tine in brate un copil care isi ascunde fata in umarul ei. Katherine McIntosh avea patru ani cand a fost facuta fotografia, in 1936. La 72 de ani de la acel moment, Katherine marturiseste ca fotografia a adus multa rusine in famile, dar si determinare, scrie cnn.com.
"Am facut tot ce am putut pentru a fi sigura ca nu voi mai trai niciodata acele vremuri", declara McIntosh, care va implini 77 de ani samabata. "Am muncit cu totii din greu, am gasit slujbe bune si le-am mentinut. Cand am reusit sa cumparam o casa, am avut grija sa o pastram".
Fotografia alb-negru, cunoscuta sub numele "Mama imigranta", a fost realizata in februarie sau martie 1936 de Dorothea Lange si o prezinta pe Florence Owens Thompson, atunci in varsta de 32 de ani, alaturi de copii ei.
La acel moment, Thompson avea 7 copii care munceau pamantul alaturi de ea.
"A intrebat-o pe mama mea daca poate sa ii faca o poza...i-a spus ca numele ei nu va fi niciodata publicat...dar ca fotografia va ajuta oamenii sa inteleaga viata grea pe care o ducem", isi aminteste McIntosh.
"Asa ca mama mea a lasat-o sa faca poza, s-a gandit ca va ajuta si alti oameni".
A doua zi, poza a fost publicata intr-un ziar local, dar familia se mutase deja la o alta ferma.
"Oamenii mureau de foame, nu aveau ce manca"
"Poza arata oamenilor vremurile grele pe care le traiam. Oamenii mureau de foame pe campuri, nu era niciun pic de mancare. Ne-a fost rusine de poza...nu vroiam ca oamenii sa stie cine eram", spune ea.
Mama mea, spune Katherine, era o femeie foarte puternica, dar care stia sa se simta bine si iubea muzica.
"A fost coloana vertebrala a familiei noastre. Nu am avut niciodata prea mult, dar intotdeauna s-a asigurat ca avem ce pune pe mas