In numele respectarii vointei politice a poporului la nivel judetean si apoi national, multi candidati care au castigat la voturi cursa din colegii au pierdut mandatul de parlamentar. Candidati care au iesit pe locul trei sau au fost votati de 30 de oameni au desfacut sampania victoriei.
Specialistii spun ca actualul sistem de vot este o "struto-camila" aparuta ca efect al luptei politice dintre partide si dintre Traian Basescu si "Coalitia 322". Responsabili de actualul sistem: PSD, care l-a propus, si PNL, care l-a acceptat imediat. Beneficiar de conjunctura: PD-L, care a castigat alegerile de pe locul doi.
Sistemul de vot mixt, intitulat si uninominal de politicieni, aplicat la alegerile de duminica, "nu este nici cal, nici magar", spune Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale. Este o lege proasta, spune profesorul, pentru ca nu produce nici efectul dorit – reforma clasei politice, nici o reprezentativitate mai buna a vointei populare in Parlament. "E chiar mai rau, pentru ca, iata: PSD, primul partid ca numar de voturi, nu este acelasi cu partidul care are cele mai multe mandate – PD-L", explica Radu. Uninominalul romanesc, nascator de diformitate logica a castigatorilor de pe locul doi si trei, este unic in lume. Doar Slovenia foloseste un sistem similar, dar acolo candidatii care obtin peste 50% din voturi in colegii nu intra direct in Parlament, ci se duc tot la redistribuire.
Acesta ar fi principalul neajuns tehnic al actualului sistem de vot din Romania: "Cu cat avem mai multi candidati care obtin peste 50% si intra direct in Parlament, cu atat vor fi mai multe situatii ciudate la redistribuirea mandatelor. Mandatele obtinute de ei trebuie scazute din cele cuvenite fiecarui partid, dupa principiul proportionalitatii", socoteste Alexandru Radu.
Politologii Cristian Parvulescu si Adrian Sorescu, specialistii