Traim într-o tara a tuturor posibilitatilor… electorale. Ne-am convins de acest lucru înca de la alegerile locale, când locuitorii unei asezari iesene au pus stampila pe un candidat decedat, care a si iesit primar. Timpul a trecut, dar absurdul s-a mentinut si la alegerile parlamentare.
Terminata la începutul saptamânii, odata cu publicarea rezultatelor finale, competitia electorala pentru Parlamentul României… e departe de a se fi încheiat. Ajunse la linia de sosire aproape „la fotografie”, PSD si PD-L se declara, ambele, câstigatoare ale alegerilor si singurele formatiuni politice capabile sa guverneze tara. Cine a învins de fapt? Teoretic social-democratii, care au obtinut cele mai multe voturi din partea cetatenilor. Practic, au câstigat democrat-liberalii, care chiar daca s-au clasat pe locul secund în ceea ce priveste procentul national, s-au ales – paradoxal – cu mai multe mandate în Casa Poporului. Si implicit cu postura de prima voce în negocierile care vor decide viitorul premier si componenta guvernului.
O alta extravaganta, greu de înteles pentru o minte cât de cât logica, este procesul de redistribuire a voturilor, facut în unele cazuri dupa criterii bizare. Peripetia unui candidat din Brasov care – dupa ce a strâns 44% din optiunile alegatorilor – a fost declarat învins în fata unei contracandidate care a adunat doar 6,4 procente, e relevanta în ceea ce priveste stângacia cu care a fost gândit sistemul scrutinului uninominal.
În fine, desi neplacuta, patania medicului Benedek Imre e demna de cascadorii râsului. Cu toate ca a obtinut un scor electoral excelent, de 42,6%, candidatul lalelei a pierdut fotoliul de deputat la aceeasi nemiloasa distribuire, ca urmare a unor ciudatenii ale sistemului. Votat de aproape 13.000 de târgumureseni, medicul spune ca ar fi pierdut postul în detrimentul unui coleg de partid care, cu 34 de voturi str