Eolienele cu levitaţie magnetică nu au nevoie de vânt puternic şi pot fi amplasate oriunde. Noua tehnologie permite producerea energiei eoliene chiar dacă viteza vântului scade până la numai 1,5 metri pe secundă. Turbina poate fi cumpărată şi din România. Imitând tehnologiile folosite de trenurile pe pernă magnetică, cercetătorii chinezi au brevetat în anul 2006 nişte lagăre circulare cu magneţi permanenţi, care permit rotirea axului cu frecare extrem de redusă.
Cu ajutorul acestor lagăre, ca şi la trenurile de mare viteză, cea mai mare parte a mişcării turbinei se desfăşoară în timp ce ea este „suspendată” în aer.
Efectul reducerii frecării dintre piesele în mişcare măreşte eficienţa morii de vânt cu cel puţin 20%, pentru că energia nu se mai pierde prin fricţiune. În plus, turbina cu suspensie magnetică produce energie chiar şi atunci când vântul bate mai încet, fiind suficientă o viteză echivalentă cu cea a curentului de aer produs datorită trecerii unui camion, de pildă.
Poate fi amplasată pe casă
Noua tehnologie permite implementarea acestui sistem nu numai în zonele cu vânturi puternice permanente, cum ar fi cele din Dobrogea sau din văile zonelor muntoase, ci şi în alte părţi ale ţării, unde vântul bate în mod „normal”.
Compania chineză Zkenergy produce deja în serie eoliene de 300 waţi, care, împreună cu toată aparatura necesară, cântăresc numai 23 de kilograme şi pot fi amplasate pe acoperişurile caselor, întrucât nu prezintă un risc pentru locuinţe mai mare decât o antenă de satelit.
„Cu acest nou sistem, eolienele pot funcţiona chiar în Bucureşti, unde este câmpie”, explică reprezentantul companiei Vornado Energie, Voicu Albu, care a adus în România primele mori de vânt cu levitaţie.
Eolienele sunt deja în funcţiune în peste 30 de ţări, unde sunt folosite m