Unele dintre cele mai frumoase poveşti care s-au scris vreodată. Împreună cu Moş Nicolae am ales câteva dintre ele şi le-am pus pe un CD care vă va fi dăruit mâine, 5 decembrie. O Ediţie Specială cu CD. Poveşti, personaje bune şi personaje rele, Feţi-Frumoşi, Ilene Cosânzene sau Zmei-Paralei, Muma Pădurii, Gheonoaie.
Poveşti despre poveşti. Românii trăiau într-o magică lume! Viaţa satului, ritualizată, plină de simboluri, includea şi un panteon bogat de poveşti, de basme, de personaje, de lucruri magice... de... tărâmuri magice. Obişnuiţi să vedem în viaţa satului doar simplitate, nu realizăm de fapt multitudinea obiceiurilor, tradiţiilor, cutumelor satului. Multe dintre acestea erau împărtăşite copiilor de către părinţi, sub formă de poveşti, cât erau încă mici. În viaţă, copiii nu puteau intra nepregătiţi! Aşa a apărut "Gheonoaia", "Zmeul", "Baba Dochia", "Ciuma Pădurii", "Dragobetele" etc.
SFĂNTUL NICOLAE
Faptele milosteniei Sfântului Nicolae către săraci şi nevoiaşi, către cei plini de datorii şi flămânzi sau goi au fost pentru el obişnuite ca respiraţia. Însă cel mai mare merit al Sfântului Nicolae este, poate, condamnarea ereziei lui Arie, în cadrul Sinodului ecumenic de la Niceea din anul 325. Conform ereziei, Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul Nicolae a argumentat cu multă însufleţire natura dumnezeiască a lui Hristos, în timp ce ereticul Arie, de faţă la dezbateri, a susţinut în continuare învăţătura sa greşită în faţa celorlalţi episcopi, încât Sfântul Nicolae, deşi blând de felul lui, i-a dat ereticului o palmă.
Mai este cunoscut şi ca sfântul care a salvat de la căderea în prostituţie a celor trei fete ale unui om sărac, prin darul său pe care l-a lăsat la uşa casei lor.
În Viaţa Sfântului Nicolae mai aflăm despre o minune care stă mărturie la faptul c