UE şi Alianţa Nord-Atlantică cer în primul rând Moscovei să-şi respecte angajamentele asumate după conflictul cu Georgia. Uniunea vrea reluarea negocierilor pentru un parteneriat consolidat UE-Rusia. NATO doreşte reluarea „condiţionată“ şi „progresivă“ a contactelor. În ambele cazuri, deciziile au fost luate marţi şi miercuri, la Bruxelles, de Executivul european şi de miniştrii de Externe NATO. Directorul în Direcţia Generală (DG) pentru Afaceri Externe, Eneko Landaburu, s-a întâlnit deja, marţi, la Bruxelles, cu Vladimir Cijov, ambasadorul rus la UE, pentru o primă discuţie informală.
În ceea ce priveşte reluarea dialogului NATO-Rusia, miniştrii de Externe ai Alianţei au atras atenţia că, atât timp cât această ţară nu îşi respectă angajamentele luate după conflictul din Georgia, nu se poate reveni la „relaţii normale“, spune ministrul român de Externe.
Lazăr Comănescu a subliniat că, în ambele cazuri, este vorba pentru moment „doar de discuţii informale, la o cafea“, pentru identificarea „doleanţelor fiecărei părţi“, în perspectiva demarării unor discuţii la nivel oficial.
De altfel, NATO doreşte ca discuţiile la nivel ministerial să poată avea loc cu ocazia Consiliului NATO-Rusia din martie 2009, şi ulterior la summitul din aprilie.
Planul Moscovei, respins
În schimb, miniştrii de Externe au respins din start noua arhitectură de securitate propusă recent de Moscova. „Există deja o arhitectură de securitate europeană şi transatlantică şi sunt necesare doar eforturi pentru ca acestea să funcţioneze la parametrii cei mai eficienţi, iar soluţia la problemele existente (conflictele îngheţate) nu este decât una, cea a dialogului“, a mai spus Comănescu.
Comănescu infirmă tensiunile
Ministrul român a infirmat zvonurile privind existenţa unor posibile tensiuni între parti