Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, care s-a implicat activ în realizarea legii votului uninominal, Cristian Pârvulescu, ne-a declarat miercuri că metoda prin care deputatul UDMR, Koto Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, care s-a implicat activ în realizarea legii votului uninominal, Cristian Pârvulescu, ne-a declarat miercuri că metoda prin care deputatul UDMR, Koto Iosef, a obţinut un mandat de deputat al diasporei este reprezentativă pentru partid la nivelul ţării şi că ea nu este o noutate.
“Nu e niciun fel de problemă, e constatarea simplă a reprezentativităţii proporţionale care asigură reprezentarea tuturor voturilor UDMR. (…) Nu sunt 34 de voturi, ci voturile UDMR din întreaga circumscripţie şi din întreaga ţară”, a explicat Pîrvulescu.
Pe de altă parte, preşedintele APD a subliniat că legea electorală de după 1990 încoace a prevăzut situaţii asemănătoare, astfel că parlamentari UDMR au primit, tot printr-un fel de redistribuire, mandate în judeţe precum Tulcea sau Galaţi- unde obţinuseră relativ puţine voturi.
Pîrvulescu a spus că se poate aduce o corecţie legii, astfel încât circumscripţia electorală a diasporei să fie considerată separat de circumscrispţiile din ţară, însă o astfel de decizie nu ar rezolva o problemă de fond - care este distribuirea proporţională a voturilor la nivel de ţară.
Şeful APD a arătat că o astfel de delimitare prin care colegiile diasporei nu ar mai fi afectate de voturile din ţară se poate face din punct de vedere ethnic, însă o astfel de hotărâre îi separă pe românii din ţară de cei din diasporă, care fac parte din acelaşi popor.
Diferenţa dintre PDL şi PSD la nivelul ţării, şi din votul diasporei
Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu a remarcat faptul că PDL a fost avantajat de votul din diasporă, care i-a adus trei mandate de parlam