Guvernul a decis, în şedinţa de azi, să amâne cu un an majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă. Aproape 1.8 milioane de pensionari ar fi beneficiat de această majorare promulgată de preşedintele Traian Băsescu, după ce actul normativ a fost atacat de Executiv la Curtea Constituţională. Hotărârea a fost luată în şedinţa de guvern de astăzi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă în care se stabileşte ca legea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2010, cu un an mai târziu decât prevede legea promulgată de şeful statului. Sursa: Ministerul Muncii
"Ordonanţa de urgenţă amână data de la care se aplică legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă până când vor fi parcurse cele patru etape de calculare, urmând ca ulterior să fie plătite doar diferenţele", a declarat pentru Mediafax ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Deputaţii au decis, în luna septembrie, cu 173 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, o iniţiativă legislativă privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi a II de muncă, de la 1 ianuarie 2009. Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în cazul iniţiativei de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, motivând acţiunea prin lipsa fondurilor necesare şi prin elemente discriminatorii prezente în lege.
Legea de majorare a pensiilor pentru gruple I şi a II de muncă a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, după ce actul normativ a fost atacat la Curtea Constituţională, însă iar judecătorii au respins demersul Executivului.
În privinţa obligativităţii stabilirii sursei de finanţare pentru aprobarea cheltuielilor bugetare, CC a apreciat că este un aspect distinct faţă de cel al lipsei fondurilor pentru susţinerea finanţării din punct de vedere bugetar. În acest sens, instanţa de control judiciar a precizat că "nu are caracter constituţional, fiind o problem