2 paleontologi canadieni au acum un raspuns la celebra intrebare “ce a fost intai, oul sau gaina?”, dupa ce au studiat un cuib de dinozauri. Despre ce e vorba?
Prestigioasa revista Palaeontology a Asociatiei Paleontologilor din Marea Britanie a publicat in cel mai recent numar al sau un studiu semnat de doi cercetatori canadieni – Darla Zelenitsky si Francois Therrien, ambii din Alberta – referitor la un cuib de dinozauri. Cuibul respectiv a fost descoperit in roci sedimentare cu o varsta de aproximativ 77 milioane de ani, ceea ce le incadreaza perioadei Cretacic tarziu.
Am stat de vorba despre aceasta descoperire cu domnul Zoltan Csiki, de la Laboratorul de Paleontologie al Universitatii din Bucuresti
Zoltan Csiki
Foto: Hotnews
R. In ce fel de roci a fost gasit cuibul de dinozauri? Si cum arata acum aproape 80 de milioane de ani locul descoperirii?
ZC. Rocile in care a fost gasit cuibul de dinozauri sunt situate in statul american Montana si apartin unei unitati numite Formatiunea de Two Medicine. Formatiunea de Two Medicine este alcatuita din sedimente care indica acumularea lor pe un vechi continent si sunt tipice pentru mediile fluviale (formate adica din sedimente transportate si acumulate in rauri). Aceste roci s-au format la o distanta mare de bratul de mare ce diviza in acea perioada de timp America de Nord in doua mase continentale distincte.
R. Aceste roci sunt insa faimoase in lumea paleontologilor de mai multa vreme. De ce?
ZC. Rocile sedimentare respective au furnizat deja numeroase resturi fosile, inclusiv de dinozauri, intre ele si o specie celebra – Maiasaura, nume ce se traduce prin “soparla-mama buna”.
Maiasaura este prima specie de dinozaur nord-american a carei pui, cuiburi si oua au fost descoperite intr-un context care ne-a ajutat sa intelegem mult mai bine unele as