Daca criza asiatica de acum un deceniu le-a prins descoperite si a facut ravagii, acum marile tari emergente, Brazilia, Rusia, India si China, sunt vazute ca salvatorii unei economii mondiale puse pe butuci de problemele pornite din Statele Unite si care au afectat majoritatea tarilor.
Oamenii precum Wei Yufang sunt cea mai buna solutie pentru a conduce economia pe drumul cresterii, scrie Bloomberg. Un fermier ce se ocupa de un lot modest de langa zona noroioasa de la Huaihe River din centrul Chinei, Wei, are un vis modest: sa cumpere un aparat de aer conditionat pentru a ii oferi familiei sale alinarea in zilele pe care aceasta si le petrece in caldura molesitoare a fiecarei veri in satul Xiaogang (Micul Deal), din provincia Anhui.
In conditiile in care economii precum cele ale Statelor Unite si ale Japoniei sunt in recesiune, Wei si ceilalti 2,8 miliarde de persoane din Brazilia, Rusia, India si China (BRIC) ar putea reprezenta cererea necesara pentru ca aceste economii si multe altele sa iasa din criza.
Jim O'Neill, economistul de la banca de investitii Goldman Sachs care in anul 2001 a inventat acronimul BRIC, ce provine de la initialele celor mai mari patru economii emergente, spune ca cetatenii acestor state au o inclinatie spre a cheltui mai mult. "Consumatorul BRIC va salva lumea", crede el.
Liderii chinezi isi indeplinesc rolul lor. Planul in valoare de 4.000 mld. yuan (457 mld. euro) menit sa stimuleze economia, pe care l-au facut public pe 9 noiembrie a scos la iveala intentia statului de a oferi un imbold consumului domestic pentru a compensa faptul ca economiile dezvoltate importa mai putine produse chinezesti. Prima intalnire din istorie a ministrilor de finante din statele BRIC, ce a avut loc la Sao Paolo, a impartit noi roluri pozitive acestora.
"Criza a dezvaluit deficiente in activitatile de management al risculu