Decizia privind numărul disponibilizaţilor va fi luată în funcţie de evoluţia vânzărilor. În noiembrie, acestea au fost cu 50% mai mici faţă de 2007. Restricţiile la creditare şi invazia maşinilor rulate lovesc puternic în cel mai mare angajator din judeţul Argeş, dar şi în furnizorii care depind de comenzile de la Dacia. Luna trecută, Dacia a vândut la jumătate faţă de noiembrie 2007 şi comenzile pentru decembrie sunt de trei ori mai mici faţă de anul trecut.
Dacă această situaţie se va prelungi constructorul auto va recurge la disponibilizări. În cel mai sumbru scenariu, 6.000 de angajaţi de la Dacia şi-ar putea pierde locurile de muncă.
François Fourmont, directorul general Dacia, a detaliat pentru „Adevărul” situaţia dramatică pe care o traversează compania şi măsurile anti-criză pe care le va aplica.
Dacia ar putea renunţa într-o primă fază la cei 700 de salariaţi ale căror contracte pe perioadă determinată se încheie la sfârşitul acestei luni.
Ar putea fi afectaţi de această măsură şi restul de 2.300 de salariaţi ai Dacia cu contracte pe perioadă determinată, însă decizia se va lua anul viitor, în funcţie de vânzări.
Disponibilizările vor fi operate dacă Dacia pune în aplicare decizia de reducere a producţiei zilnice de autoturisme de la 1.300 de unităţi pe zi, în prezent, la 1.100 de unităţi.
Dacă vânzările vor continua să scadă la fel de brusc precum în ultimele două luni, Dacia va renunţa în primăvară la una dintre cele trei echipe (schimbul trei - n.red) care asigură acum producţia şi, prin urmare, la încă 3.000 de angajaţi.
„Încercăm să păstrăm numărul actual de angajaţi şi vom recurge într-o primă etapă la şomajul tehnic, pentru a reduce stocurile. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, suntem nevoiţi să facem disponibilizări”, a explicat Fourmont.
Decizia fin