Romania ocupa primul loc in UE in functie de cresterea economica din trimestrul al treilea, de 9,1% fata de aceeasi perioada de anul trecut, potrivit Eurostat, estimarile analistilor romani pentru ultimul trimestru al anului indicand o incetinire spre 6-7%.
Cresterea economica a Romaniei este de peste 11 ori mai mare decat media blocului comunitar, potrivit datelor Biroului european de statistica Eurostat, pe pozitia secunda in top se plaseaza Slovacia, cu o crestere economica de 7,1%, Polonia (5,6%) si Cehia (4,7%).
La polul opus, contractii ale economiei au fost inregistrate in Letonia (-4,2%), Estonia (-3,3%), Danemarca (-1,4%) si Italia (-0,9%).
Analistii romani considera ca avansul PIB din trimestrul al treilea este impresionant pe total, dar evolutia pe componente este mai putin favorabila, reflectand reaccelerarea consumului si incetinirea investitiilor si a exporturilor, evolutii favorabile fiind inregistrate de cele doua domenii volatile, agricultura si constructiile.
Conform datelor Eurostat, agricultura si constructiile au inregistrat in trimestrul trei o crestere de 34,8%, respectiv 28,6%, in timp ce industria si serviciile au incetinit semnificativ, la 2,9% si 3%. In trimestrul patru ar trebui sa vedem, in opinia analistilor, o incetinire a industriei si constructiilor, agricultura trebuind sa aiba insa si spre finalul anului o pondere importanta la cresterea economica.
Catalina Constantinescu, senior economist RBS Bank, estimeaza ca in ultimul trimestru al anului s-ar putea inregistra o crestere in jur de 7% in conditiile in care agricultura va inregistra in continuare un ritm inalt de crestere, de peste 25%. Ea estimeaza ca domeniul constructiilor va continua sa creasca, dar cu un ritm in scadere, de circa 20%, industria va creste cu circa 1%, iar serviciile cu 2,5%.
Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank,