Daca John Templeton ar mai fi trait astazi, probabil ca ar fi jonglat cu cateva actiuni la bursa. Miliardarul investitor a avut cele mai mari castiguri in cele mai grele perioade financiare ale secolului 20. Motto-ul sau: "Momentul in care pesimismul atinge cote maxime este momentul ideal pentru a cumpara".
Templeton a murit in iulie anul acesta, la varsta de 95 de ani. Sir John, cum l-au numit regina Angliei si prietenii sai, a pus bazele Templeton Growth Fund in 1954 si a inregistrat cresteri de 15% anual de-a lungul a 39 de ani. Dupa ce a vandut fondul de investitii in 1992 catre Franklin Group pentru 440 de milioane de dolari, Templeton s-a lansat intr-o noua cariera - filantropia. A donat 1,5 miliarde de dolari pentru a incuraja cercetarile in domeniul spiritualitatii prin stiinta incercand sa raspunda la intrebarea "Rugaciunile vindeca boli?".
In ultimii sai ani, Templeton a locuit in Bahamas, intr-o casa mica inconjurata de un imens teren de golf. In bucataria sa inca mai putea fi gasita mobila originala din anul 1969. Si, daca suna cineva la soneria de la intrare, Sir John Templeton insusi deschidea intotdeauna usa. Nu a avut niciodata majordom sau bucatar personal. In ciuda tuturor miliardelor de dolari care ii umpleau conturile.
Perioada sa de glorie a fost chiar inainte de al doilea razboi mondial, cand o intreaga natiune intrata in panica vindea orice fel de actiuni. Atunci, Templeton a imprumutat 10.000 de dolari de la un prieten si a cumparat cateva actiuni de pe fiecare piata. Numai 4 din cele 104 companii la care avea actiuni au dat faliment. Dupa razboi a investit in Japonia si, exact cand toata lumea patrundea pe aceasta noua piata, el s-a retras. In 1987, cand a inceput criza financiara, Templeton a inceput sa cumpere.
Spiritul sau "contra curentului" a ramas exact la fel si dupa ce a iesit din afaceri. Drept dovada sta fun