Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat ieri rezultatele finale ale alegerilor legislative, care arata ca PD-L a castigat scrutinul la numarul de mandate parlamentare (obtinand cu trei mandate mai mult decat PSD+PC), in vreme ce social-democratii au castigat votul popular cu mai putin de un procent in fata democrat-liberalilor.
Potrivit rezultatelor oficiale anuntate de presedintele BEC, Stefan Ciontu, PD-L a obtinut la Camera Deputatilor 115 mandate, PSD+PC - 114 mandate, PNL - 65 de mandate, UDMR - 22 de mandate. Numarul total de deputati va fi de 334, dintre acestia facand parte si 18 reprezentanti ai minoritatilor. La Senat, PD-L are 51 de mandate, PSD+PC - 49, PNL - 28, UDMR - 9.
La momentul actual, toate partidele care au intrat in Legislativ negociaza formarea unei majoritati parlamentare, in conditiile in care niciun partid nu a obtinut peste 50% din voturi. In contextul discutiilor aprinse dintre partide, nu este clar cum va arata majoritatea parlamentara. Cu ajutorul calculelor putem anticipa care ar putea fi viitoarele aliante din Parlament. Astfel, pentru un numar total de 471 de membri ai Legislativului, majoritatea parlamentara va fi de 237 de mandate. Calculele ne arata ca acest numar va fi depasit de o coalitie formata din PSD+PC, PD-L, UDMR, minoritati (378), de una alcatuita de PSD+PC, PNL, UDMR, minoritati (305) sau o alta formata de PD-L, PNL, UDMR, minoritati (308). In contextul in care se va forma o coalitie intre PD-L si UDMR, viitorul guvern ar fi unul minoritar, cele doua formatiuni avand impreuna doar 197 de mandate.
La nivelul Camerei Deputatilor, majoritatea este de 168, dintr-un numar total de 334 de deputati. La fel ca la nivelul Parlamentului, majoritatea va fi intrunita doar de o coalitie a PSD+PC, PD-L, UDMR si minoritati (269) sau de una alcatuita de PSD+PC, PNL, UDMR si minoritati (219) si de PD-L, PNL, UDMR, mi