Cele mai bune tratamente naturiste pentru inimă şi vase sanguine sunt pe bază de ardei iute. Acesta ajută la eliminarea colesterolului, scade tensiunea arterială şi fortifică inima. Ardeiul iute este folosit în gastronomie pe post de condiment. Are proprietăţi vitaminizante, datorită conţinutului de vitamina A, C, PP, E şi B. Ardeii se consumă în stare proaspătă sau uscaţi. Uscarea se face la umbră, pe hârtie sau înşiraţi pe aţă. După uscare, se păstrează în locuri uscate, ferite de praf. Ardeiul iute conţine în plus faţă de ardeiul dulce o substanţă iritantă denumită capsaicină care îi conferă iuţime, dar şi proprietăţi medicinale. Mai conţine enzime, zaharoză, amidon, celuloză, lipide, carotenoide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf, substanţe cu proprietăţi nutritive deosebite. Capsaicina este un alcaloid cu proprietăţi rubefiante, fiind folosită în cosmetică împotriva căderii părului. Cântăreţii de operă folosesc ardeiul iute pentru tonifierea coardelor vocale. Pentru aceasta, se prepară un decoct obţinut prin fierberea a doi ardei iuţi măcinaţi într-o cană cu apă, timp de zece minute. Se filtrează, iar cu soluţia rezultată se face gargară. Administrarea de ardei iute se face în timpul mesei pentru a nu afecta stomacul. Pentru reumatism şi degerături se folosesc cataplasme cu ardei iute uscat şi măcinat amestecat cu sare, alcool şi oţet. Comprese cu ardei iute mărunţit se pot aplica pe gât pentru ameliorarea durerilor cauzate de răceli, infecţii sau viroze respiratorii.
Afrodiziac şi antialcoolic Consumat în stare proaspătă, în cantităţi mici, ardeiul iute are efecte afrodiziace. Tinctura pe bază de ardei iute se foloseşte în dezalcoolizare. Pentru aceasta se lasă la macerat 100 de grame de ardei iute în 100 de grame de alcool. După o săptămână, se filtrează şi se administrează câte zece picături în ceai amar, de fiecare dată c