* Cu toată reticenţa faţă de OMG, UE autorizează importul de soia modificată genetic din SUA
* Statele vor putea „decupa” zone bio
După mai bine de un an, la presiunea francezilor (care deţin preşedinţia UE), miniştrii Mediului s-au înţeles să dea un semnal puternic împotriva Organismelor Modificate Genetic. Mai exact, „cei 27” de oficiali au căzut de acord să permită crearea de zone protejate, în care să nu existe culturi de OMG şi au adoptat alte patru măsuri destinate să vină în întâmpinarea îngrijorărilor privind astfel de culturi, informează AFP.
„Este vital ca ţările europene să joace un rol activ în evaluarea riscurilor pe care le presupun OMG-urile”, a explicat comisarul european pentru mediu Stavros Dimas, la încheierea unei reuniuni ministeriale a UE.
Avizul EFSA rămâne valabil
Cu toate acestea, spre nemulţumirea unora dintre statele membre, expertiza pe care se bazează autorizarea culturilor de organisme modificate genetic va fi ca şi până acum încredinţată tot Autorităţii Europene de Securitate a Alimentelor (EFSA), cu sediul la Parma (Italia). Singurul „amendament” asupra căruia s-a obţinut un acord în ceea ce priveşte EFSA este ca autoritatea să „asocieze în plus” organismele statelor membre, pentru evitarea dezacordurilor între diferitele niveluri de decizie. În mai multe cazuri de OMG-uri, EFSA a fost criticată de lipsa unei cunoaşteri complete a efectelor pe termen lung a OMG-urilor asupra sănătăţii umane. Miniştrii însă au preferat să se dedice impactului OMG asupra mediului, cerând Autorităţii ca avizele „să evalueze impactul asupra mediului pe termen mediu şi lung a cultivării OMG-urilor, mai ales cele care produc pesticide sau care rezistă la erbicide”, notează France Presse.
Oficialii au preconizat şi „fixarea limitelor comunitare de prezenţă a OMG-urilor în seminţele convenţionale'”, care v