Printul Alwaleed bin Talal a fost catalogat de revista Times drept omologul in Orientul Mijlociu al "Oracolului din Omaha", Warren Buffett, dupa ce o investitie din 1991 in Citigroup a facut din miliardarul saudit unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei.
Anul acesta, investitiile lui Alwaleed nu tin pasul cu referintele regionale. Actiunile companiei sale Kingdom Holding, cu sediul la Riad, au scazut cu 63% - mai mult decat indicele general saudit Tadawul si totodata mai mult decat actiunile companiei Berkshire Hathway, controlata de Buffett - reducand valoarea companiei cu 13 mld. dolari (10,38 mld. euro), scrie Bloomberg.
Kingdom Holding a anuntat insa ca Alwaleed va creste participatia sa in cadrul Citigroup la 5%, in pofida faptului ca actiunile acesteia au coborat cu 77% de la inceputul acestui an.
"Cand oamenii incearca sa iasa in evidenta cu orice pret, in momentul in care lucrurile nu merg asa cum era planuit, reputatia le este foarte afectata", spune Ken Murray, presedinte al Blue Planet Investment Management din Edinburgh.
Alwaleed si companiile sale cumpara actiuni ale Citigroup deoarece cred ca sunt "puternic subevaluate", conform declaratiilor oficialilor Kingdom Holding. Pachetul de actiuni detinut la Citi este de sub 3%, dupa recentele vanzari de actiuni ale bancii, a adaugat Kingdom Holding.
"Printul Alwaleed este increzator ca modelul bancar universal si franciza globala promovate de Citigroup vor supravietui si vor iesi din aceasta criza ca fiind cele mai bune din industria serviciilor financiare", considera cei de la Kingdom.
Ca si Buffett, Alwaleed, in varsta de 53 ani, si-a construit afacerea prin investitii in companii de renume pe care el le-a considerat subevaluate, printre care Apple, News Corp. si Time Warner.
Revista Forbes i-a estimat averea in luna martie la 21 mld. dolari, situandu-l p