Un „copil sirenă”, caz extrem de rar în istoria medicinei, s-a născut în aceste zile la Maternitatea Braşov. În România a mai fost înregistrat unul similar în urmă cu aproape 40 de ani la, spitalul din Ghencea.
Bebeluşul, de 1,3 kilograme şi născut prematur la 8 luni, avea picioarele lipite în formă de înotătoare, îi lipseau rinichii şi nu avea organele genitale externe şi nici pe cele interne. Potri-vit medicilor, existau malformaţii grave la inimă, iar copilul nu ar fi putut supravieţui.
Mama copilului este din Zărneşti şi mai are un băieţel perfect sănătos. În timpul sarcinii, ea susţine că a fost la control, dar medicii nu a observat nimic dubios. După ce a fost anunţată că pruncul ei s-a născut cu malformaţii, nu a dorit să-l vadă.
Potrivit doctorului Ioan Oprea, şeful Secţiei de Terapie Intensivă Neonatologică, malformaţia s-a produs în primele 29 de zile de dezvoltare. Sindromul se numeşte sirenomelia sau „sindromul sirenei”, o malformaţie congenitală extrem de rară, care nu permite supravieţuirea bebeluşilor mai mult de 15 zile. Bebeluşul născut la Braşov a trăit doar 40 de minute.
Reprezentanţii Maternităţii Braşov au declarat că bebeluşul nu avea doar picioarele lipite. În loc de 10 degete la picioare avea doar 8, împreunate. Avea un singur femur care se bifurca în partea inferioară. Îi lipsea porţiunea superioară a sternului , iar în partea abdomenului avea aplazie cutanată. Nu avea organe genitale externe. Pe spate, în zona lombară, pe coloană avea o găurică. În zona sacrală avea o codiţă. Nu avea rinichi, uretere, osul sacru, însă avea atrazie de esofag, cardiomegalie - orificii între atrii şi ventricule.
Sirenomelia sau Sindromul sirenei
Sindromul sirenei este una din cele mai rare malformaţii din lume. Este provocată de o comprimare anormala a picioarelor, care fuzionează pur şi simplu în timpul evoluţiei făt