Cartea plictiseste prin repetarea la nesfarsit a ceva irelevant, dar si agaseaza, prin modul sadic-ceremonios in care se desfasoara comunicarea cu cititorul.
Sub titlul Ganduri diamantine (Iasi, Ed. PIM, 2008), Vasile Fetescu publica o culegere de aforisme de o desavarsita banalitate. Nu este vorba de diamante, cum sugereaza autorul prin titlul cartii, ci de podoabe confectionate din sticla.
Este greu de inteles cum poate sa creada cineva ca adevaruri de ordinul evidentei, cunoscute si acceptate de toata lumea, sunt reflectii proprii, demne sa fie multiplicate (prin tiparire) si difuzate. Este exact ca in bancul in care li se explica politistilor ca puietii de pomi trebuie plantati "cu verdele in sus". Vasile Fetescu ii considera la fel de ignoranti pe toti cititorii sai, explicandu-le tacticos ceea ce ei stiu de multa vreme.
Iata cateva exemple:
"Libertatea este una dintre valorile fundamentale ale democratiei, dar ea nu include si libertatea de a savarsi nelegiuiri.";
"In politica adevarul arareori isi afla locul.";
"Minciuna nu capata veridicitate daca e imbracata in haine frumoase.";
"Omul de caracter nu recurge niciodata la minciuna.";
"Prietenia de pahar este artificiala si periculoasa. Ea poate genera conflicte spontane sau asocieri la savarsirea unor fapte antisociale." etc.
Cartea cuprinde sute de truisme de acest fel. Ea plictiseste prin repetarea la nesfarsit a ceva irelevant, dar si agaseaza, prin modul sadic-ceremonios in care se desfasoara comunicarea cu cititorul. Cu o suficienta dusa pana la ignorarea eventualelor reactii ale celor care parcurg cartea, autorul pastreaza acelasi ritm lent, didactic in derularea observatiilor sale previzibile - cu totul si cu totul previzibile - asupra vietii:
"Vremea nu ne ofera numai zile insorite. Nici viata omului nu este alcatuita numai din zile tihnite