Zona euro a intrat oficial in recesiune, pentru prima data de la introducerea monedei unice, dupa o scadere de 0,2% a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul al treilea, precedata de un declin in acelasi ritm in perioada aprilie-iunie, potrivit datelor prezentate de Eurostat. Recesiunea este tehnic definita drept doua trimestre de crestere negativa.
Economia Uniunii Europene, formata din cele 15 tari din zona euro si 12 state care nu au adoptat moneda unica, s-a contractat cu 0,2% in perioada iulie-septembrie, dupa ce a stagnat in trimestrul al doilea.
Fata de perioada similara a anului trecut, Produsul Intern Brut al UE a urcat cu 0,8% in trimestrul al treilea, iar economia zonei euro a crescut cu 0,6%, dupa avansuri de 1,7%, respectiv 1,4% in trimestrul al doilea, precizeaza Biroul de Statistica al Comisiei Europene.
Scaderea economica a zonei euro din intervalul iulie-septembrie si implicit intrarea oficiala in recesiune a grupului de 15 state au fost cauzate, in principal, de un declin de 0,6% al investitiilor, in timp ce cheltuielile de consum au stagnat dupa o scadere inregistrata in trimestrul anterior.
Cifrele ce compara evolutia economiei zonei euro din trimestrul trei fata de trimestrul al doilea indica faptul ca inasprirea conditiilor financiare reprezinta principalul factor din spatele recesiunii din cele 15 tari care utilizeaza moneda unica europeana.
Exporturile zonei euro s-au aflat in crestere in trimestrul al treilea. Cresterea s-a ridicat la 0,4%, conform datelor Eurostat, si a survenit unei scaderi de 0,1% inregistrata in trimestrul al doilea. Importurile au inregistrat o crestere de 1,7%. In trimestrul al treilea, ritmul de crestere economica este adesea unul redus, in conditiile in care multe fabrici isi reduc productia pe timpul lunilor de vara, iar multi europeni pleaca in concedii.
In Germania, cea mai mar