De vineri, nivelul si tensiunea jocului politic cresc pentru ca presedintele Traian Basescu a intrat oficial in scena.
In ultimele zile, cotele aliantelor posibile, cel putin teoretic, dupa alegerile de duminica au scazut si au crescut ca la o bursa luata de val. Joi presedintele nu a clarificat decat problema apartenentei premierului.
Sigur, toata lumea invoca programele si ideologiile insa nimeni nu da doi bani pe ele. Si totusi, chiar in pofida viziunii insusi presedintelui, ele sunt mai importante ca oricand, esentiale chiar in domeniul economic, pentru ca vine un an foarte greu. Ne place sau nu, combinatiile trebuie privite si astfel.
PDL - PNL, Basescu vs Patriciu
Din punct de vedere programatic, o alianta PD-L si PNL este perfect fezabila, si din ce I nce ami fezabila. Principiile fundamentale sunt aceleasi in frunte cu cota unica. Exista totusi hopul salariilor profesorilor, care insa nu ar trebui sa fie, pana la urma, esential.
Problema acestei variante sunt oamenii, mai precis opozitia grupului Patriciu la ideea unei reapropieri de PD-L. PNL ori guverneaza cu PSD si da premierul, ori merge in opozitie, ne-a spus acum cateva zile eminenta cenusie a liberalilor.
Realist vorbind, asta inseamna, de fapt, opozitie, fie extrem de puternica alaturi de PSD, fie cu un PSD la putere care sa dreneze resurse catre liberali, asa cum au facut acestia pentru social democrati in ultimii doi ani.
In plus, Dinu Patriciu mizeaza pe impactul de imagine al unei aliante PSD + PD-L pe care a si numit-o refacerea FSN-ului. PNL ar zburda singur in opozitie si pe dreapta, intr-un an in care lucrurile nu au cum sa mearga prea bine. Asa ca "petroliberalii" defileaza cu o conditie imposibil de satisfacut - Tariceanu premier.
Exista insa si o alta tabara liberala, care vrea din nou la guvernar