In ultima perioada, din ce in ce mai multe banci au lansat conturi de economii pentru persoane juridice, bonificate cu dobinzi la fel de mari ca cele ale depozitelor la termen.
Pentru intreprinderi, avantajul este ca pot dispune in orice moment de banii din contul de economii, pentru a efectua tranzactii curente. Intreprinderile isi tin banii in conturi curente atunci cind au nevoie de lichiditati pentru a efectua plati. Dezavantajul este ca dobinzile la aceste produse sint, in general, mai mici de 1%.
In prezent, situatia s-a schimbat si tot mai multe banci ofera clientilor avantajul de a avea doua produse in unul singur: contul curent cu toate operatiunile permise de acesta si dobinda unui depozit la termen.
Conturile de economii pentru IMM-uri au inceput sa apara in portofoliile tot mai multor banci, precum BCR, Bancpost, Alpha Bank, ING Bank, Credit Europe Bank sau ProCredit Bank.
Atunci cind aleg un astfel de produs, clientii trebuie sa aiba in vedere ca exista doua metode de stabilire a dobinzii: in timp ce unele banci remunereaza cu aceeasi dobinda toti banii din conturile de economii, altele practica dobinzi diferentiate pe transe valorice.
ING este una dintre bancile care aplica aceeasi rata a dobinzii, indiferent de soldul contului, inca de la primul leu. Banca ofera 10% pentru conturile de economii in lei si 3,5% pentru cele in euro.
Bonificatii pe transe valorice
In cazul ofertelor pe transe valorice, dobinda creste, de regula, cu suma depusa. Exceptie face BCR, care reduce dobinda de la 10% la 8%, daca un client depune mai mult de 3 milioane lei in cont.
In plus, pentru sume mai mici de 40.000 lei, BCR plateste dobinda aferenta conturilor curente, banii fiind remunerati in conditii mai bune doar dincolo de acest prag. Clientii BCR beneficiaza d