În aceste zile, în oraşul polonez Poznan are loc conferinţa ONU privind schimbările climatice. Stagnarea investiţiilor şi scăderea preţului la petrol pot descuraja realizarea marilor proiecte de mediu. Cea de-a XIV-a conferinţă a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a început luni şi va dura până pe 12 decembrie. În tot acest timp, cei aproximativ 9.000 de delegaţi reprezentând 186 de ţări vor încerca să ajungă la un consens privind semnarea unui nou acord care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto.
Acest acord internaţional va expira în 2012, fapt pentru care liderii politici vor trebui să găsească o altă formulă globală de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anii următori.
„Încălzire fatală”
În decembrie anul trecut, o conferinţă similară a avut loc în insula indoneziană Bali. Acolo, reprezentanţii Naţiunilor Unite au stabilit ca acest acord să fie semnat la Copenhaga, la sfârşitul anului 2009.
De aceea, comunitatea internaţională a fost prevenită la deschiderea conferinţei că a mai rămas doar un an până la semnarea unui acord mondial ambiţios capabil să salveze planeta de la o “încălzire fatală“, în ciuda contextului actual generat de criza financiară.
Secretarul executiv al Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, Yvo de Boer, a recunoscut că actuala criză financiară mondială complică lucrurile în ceea ce priveşte încheierea unui acord pentru stabilizarea climei.
“Criza financiară va avea un impact semnificativ asupra deciziilor privind diminuarea efectelor schimbărilor climatice”, a estimat de Boer, citat de agenţia France Presse.
Acesta a spus că, atâta vreme cât investiţiile stagnează, iar cursul petrolului scade, realizarea proiectelor “verzi” va fi descurajată. “Putem observa deja în lume un anumit număr de