Pentru a produce mai multe trufe destinate consumului si pentru a asigura astfel supravietuirea acestei specii de ciuperci rare, savantii francezi incearca sa le cloneze.
Primele trufe vizate pentru clonare sunt cele mai scumpe, renumitele trufe negre diamant sau trufe Perigord, care ajung la pretul de 1.800 euro pe kilogram, dupa cum relateaza The Telegraph.
Franta producea, la inceputul secolului XX, circa 1.000 tone de trufe Perigord anual. In ultimii ani, productia de trufe a scazut la doar 40-50 tone pe an.
Un proiect lansat de curand va urmari, in prima faza, studierea conditiilor oferite de sol, clima si copaci, care asigura gustul particular al trufelor. Apoi, se va trece la cultivarea trufelor clonate, in conditii speciale, timp de un an, perioda in care trufele se vor forma. In final, vor fi plantate in paduri pentru a se matura normal.
"Suntem, oricum, in pericol; mi-e teama ca tradita noastra streveche de cautatori de trufe va disparea curand. Sunt din ce in ce mai putini oameni care vor sa caute sau sa cultive trufe.Tinerii de astazi prefera sa manance cereale si produse fast food, in detrimentul gastronomiei noastre delicioase", declara Jaques Pebeyre, unul dintre cei mai celebri "truffeuri" din Franta.
Pentru a produce mai multe trufe destinate consumului si pentru a asigura astfel supravietuirea acestei specii de ciuperci rare, savantii francezi incearca sa le cloneze.
Primele trufe vizate pentru clonare sunt cele mai scumpe, renumitele trufe negre diamant sau trufe Perigord, care ajung la pretul de 1.800 euro pe kilogram, dupa cum relateaza The Telegraph.
Franta producea, la inceputul secolului XX, circa 1.000 tone de trufe Perigord anual. In ultimii ani, productia de trufe a scazut la doar 40-50 tone pe an.
Un proiect lansat de curand va urmari, in