Cat de usor poate fi convins un parlamentar sa voteze cu alt partidl? Poate fi convins la telefon? Toti par sa negocieze cu toti. O fi simplu, o fi complicat? Din sapte cazuri, unul a cedat dupa o discutie cu un anonim care pretindea ca suna din partea PD-L. Trei au acceptat sa discute doar la intalniri tete-a-tete, iar trei au zis pas.
PSD manifesta un bun potential de negociere in randul propriilor parlamentari, dispusi sa se descurce pe cont propriu, peste capul partidului. Unul s-a declarat relativ entuziast, dupa o simpla discutie telefonica, sa voteze un guvern minoritar, adica sa actioneze individual, pe alta linie decat cea a partidului, cu conditia ca PD-L sa ajute firmele romanesti, nemultumit ca pana acum au fost ajutate firmele straine.
Chiar in timpul consultarilor de la Cotroceni, in febra unor presupuse negocieri la varf intre partide, am testat cum ar actiona, la nivel individual, anumiti parlamentari, de al caror vot lor depinde pana la urma soarta viitorului cabinet.
Am sunat la intamplare sapte parlamentari, personaje anonime, doi de la PNL si cinci de la PSD. Cei sapte au fost abordati cu un text simplu si extrem de stupid: Sunt Nicolae Radescu, mandatat din partea conducerii PD-L sa va intreb daca ati vota in pricipiu un Guvern minoritar PD-L? Ma rog, cu un mic protocol introductiv. Tinta a fost sa obtinem un accept de principiu in urma unei simple discutii telefonice, ca parlamentarul va vota un guvern minoritar din care partidul sau nu va face, evident, parte. Din sapte sunati, unul a acceptat telefonic, in schimbul sustinerii unor facilitati pentru IMM-uri.
Numele lui este Cornel Itu (PSD), a castigat un mandat de senator in colegiul sase din Cluj. Este presedinte al organizatiei PSD Dej si vicepresedinte la PSD Cluj.
N-a fost greu de convins. Interesante sunt insa conditiile puse de Itu. A insista