Mosul se anunta zgircit anul acesta doar pentru firmele mici, unde, cel mai probabil, angajatii vor resimti din plin, in perioada sarbatorilor, efectele crizei internationale, prin lipsa primelor de Craciun. Mai putin expusi din acest punct de vedere par a fi salariatii companiilor mari, fie ele de stat sau private, pentru ca semnalele de pina acum sint favorabile in ceea ce priveste recompensarea lor ca urmare a activitatii de peste an. In aceste firme angajatii sint organizati in structuri sindicale puternice, care au negociat la singe si au semnat contracte colective de munca unde sint prevazute toate drepturile salariale, inclusiv cuantumul primei de Craciun.
Astfel, o privire de ansamblu la nivel national releva faptul ca, de exemplu, la "Dacia - Groupe Renault", la CFR sau in sectorul minerit, angajatii urmeaza sa beneficieze de bonusul traditional de sfirsit de an. De exemplu, in domeniul feroviar primele sint stabilite ferm prin contractele colective de munca: in medie peste 500 lei atit in cazul CFR Marfa cit si CFR Calatori sau CFR Infrastructura. Si la uzinele "Dacia" lucrurile par a fi foarte clare in ceea ce priveste prima de Craciun: 450 lei. Aceasta, desi salariatii acestei companii au fost nevoiti in mai multe rinduri sa opreasca productia timp de citeva zile, din motive de criza. De asemenea, si in sectorul minier se anunta bonificatii de sezon: bonuri valorice in cuantum de 400 lei de persoana.
Mosul e mai darnic in firmele mari
Si in plan local, cu mici exceptii, cei mai fericiti se anunta a fi salariatii companiilor mari, asa cum este cazul Santierului Naval sau uzinei "Laminorul", unde primele se anunta a fi consistente. In cazul unor companii precum "Braiconf" sau "Promex" bonificatia de final de an este inca in discutie, sindicatele militind pentru recompensarea angajatilor asa cum s-a in